poniedziałek, 11 czerwca 2012

Delicjowy przekładaniec

Pyszny, kremowy przekładaniec z niespodzianką w środku. Tą niespodzianką są tradycyjne, pomarańczowe delicje. Zmodyfikowany przepis siostry Anastazji (w oryginale ciasto nazywało się „Kolorowy”).


Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek. Na końcu dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do prostokątnej formy. Piec w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt można nasączyć ponczem ale niekoniecznie. 

Składniki na masę z galaretką:
  • 1/2 litra śmietanki 30 %
  • 2 galaretki pomarańczowe
Galaretki rozpuścić w niepełnej szklance wody. Śmietanę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.

Składniki na masę śmietankową:
  • 1/2 litra śmietanki 30 %
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietankę ubić, dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.

Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki pomarańczowe (przygotować wg przepisu)
  • 2 paczki delicji
Przełożenie ciasta:
Biszkopt kakaowy – masa z galaretką – delicje – masa śmietankowa – owoce brzoskwini – zalać tężejącą galaretką.
Smacznego :-) E.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz