Pyszny, kremowy przekładaniec z niespodzianką w środku. Tą niespodzianką są tradycyjne, pomarańczowe delicje. Zmodyfikowany przepis siostry Anastazji (w oryginale ciasto nazywało się „Kolorowy”).
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek. Na końcu dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do prostokątnej formy. Piec w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt można nasączyć ponczem ale niekoniecznie.
Składniki na masę z galaretką:
- 1/2 litra śmietanki 30 %
- 2 galaretki pomarańczowe
Galaretki rozpuścić w niepełnej szklance wody. Śmietanę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.
Składniki na masę śmietankową:
- 1/2 litra śmietanki 30 %
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietankę ubić, dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki pomarańczowe (przygotować wg przepisu)
- 2 paczki delicji
Przełożenie ciasta:
Biszkopt kakaowy – masa z galaretką – delicje – masa śmietankowa – owoce brzoskwini – zalać tężejącą galaretką.
Biszkopt kakaowy – masa z galaretką – delicje – masa śmietankowa – owoce brzoskwini – zalać tężejącą galaretką.
Smacznego :-) E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz