piątek, 23 marca 2012

Niebiańska rozkosz


Nie będę ukrywać, że do sporządzenia tego deseru zachęciła mnie nazwa. Niebiańska rozkosz … Brzmi super. I jak się okazało smakuje również wspaniale. Ciasta jest tam niewiele. Honorowe miejsce zajmują dwie bardzo puszyste, delikatne i (dla niektórych to duża zaleta) naprawdę mało słodkie masy.
Przepis pochodzi z  tego blogu.

 
Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać na przemian żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy. Piec
w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.  Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.

Poncz:
  • 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
Składniki na masę budyniową:
  • 3 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie karmelowe
2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Do gorącego budyniu dodać masło (użyłam miksera ale krótko, żeby za bardzo nie rozrzedzić masy)  i jeszcze chwilę gotować na małym ogniu. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt. Wystudzić. 

Składniki na masę śmietankową:
  • 3/4 litra śmietanki 30 %
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki żelatyny
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody. Wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać cukier puder i na koniec ostudzoną kawę
z żelatyną.
Masę śmietankową wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić
w lodówce.
 
Smacznego :) E.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz