Nie
będę ukrywać, że do sporządzenia tego deseru zachęciła mnie nazwa. Niebiańska
rozkosz … Brzmi super. I jak się okazało smakuje również wspaniale. Ciasta jest
tam niewiele. Honorowe miejsce zajmują dwie bardzo puszyste, delikatne i (dla
niektórych to duża zaleta) naprawdę mało słodkie masy.
Przepis
pochodzi z tego blogu.
Składniki
na biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka
ubić. Pod koniec ubijania dodać na przemian żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z
kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i
przełożyć do prostokątnej formy. Piec
w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.
w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.
Poncz:
- 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Składniki
na masę budyniową:
- 3 szklanki mleka
- 20 dag masła
- cukier waniliowy
- 2 budynie karmelowe
2
szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone w pozostałym
mleku budynie. Do gorącego budyniu dodać masło (użyłam miksera ale krótko, żeby
za bardzo nie rozrzedzić masy) i jeszcze
chwilę gotować na małym ogniu. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.
Wystudzić.
Składniki
na masę śmietankową:
- 3/4 litra śmietanki 30 %
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki żelatyny
Kawę
rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody. Wsypać żelatynę i mieszać do
całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać cukier
puder i na koniec ostudzoną kawę
z żelatyną.
z żelatyną.
Masę
śmietankową wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Ciasto schłodzić
w lodówce.
w lodówce.
Smacznego :) E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz