Dlatego chciałabym dziś zaproponować Wam domową wersję wspaniałego hamburgera! Sami możecie upiec bułeczki (naprawdę jest to bardzo prosta sprawa), zrobić mięso i cieszyć się rewelacyjnym smakiem
A najważniejsze: wiem co jem :)
Danie idealne na spotkanie ze znajomymi, gdzie każdy może zrobić swojego ulubionego hamburgera.
Przepis na bułeczki zaczerpnęłam tutaj. Oryginalny można znaleźć w książce The Martha Steward Living Cookbook: The Original Classic.
Bułeczki hamburgerowe (mi wyszło 8):
Składniki:
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki masła roztopionego i ostudzonego
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mąki
Do posmarowania bułek:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam
Przygotowanie:
Należy dodać do miski wodę, mleko, masło, cukier i wymieszać. Następnie dodać drożdże , wymieszać i pozostawić na 10 minut. Po upływie wskazanego czasu dodajemy jajko, połowę mąki i sól. Mieszamy wszystko mikserem powoli dodając resztę mąki.
Zagniatamy ciasto na gładkie i elastyczne. Ciasto nie powinno się lepić (nie dodajemy zbyt dużo dodatkowej mąki).
Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Po upływie czasu formujemy bułeczki w kulki i spłaszczamy dłonią. Tak przygotowane porcje układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy ponownie na 45 minut.
Nagrzewamy piekarnik na 200 st C.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy: żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Posmarowane bułeczki posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Po upieczenie studzimy je na kratce.
Przepis na hamburgera zaczerpnęłam z książki Jamiego Oliviera "Każdy może gotować"
Składniki na 6 hamburgerów:
- 12 krakersów
- 8 gałązek natki pietruszki
- 2 czubate łyżki musztardy dijon
- 500 g mięsa mielonego wołowego (ja sama zmieliłam wołowinę)
- 1 duże jajko
- sól morka i świeżo mielony pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Krakersy zawijamy w ściereczkę i uderzamy kilka razy o blat. Pokruszone kawałki wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki wraz z łodyżkami, musztardę, mięso mielone i jajko. Dodajemy sporą ilość soli i pieprzu.
Mieszamy wszystko dłońmi. Dzielimy na 6 porcji, formujemy kotlety o grubości ok. 2 cm każdy. Kropimy oliwą i wstawiamy do lodówki na 1 h (dzięki temu nieco stężeją).
Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Każdego z nich dobrze dociskamy łopatką, aby przyległy do dna naczynia. Smażymy według preferencji ok. 4 minut z każdej strony.
Podawanie hamburgerów jest najprzyjemniejszą częścią (no może oprócz jedzenia :) ).
Szykujemy na talerzu:
liście sałaty, pomidory pokrojone w plastry, czerwoną cebulkę pokrojoną w cieniutkie plasterki, korniszony pokrojone wzdłuż, ser.
Dodatkowo: ketchup, majonez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz