Kiedy
zobaczyłam pierwszy raz ten przepis pomyślałam, że tort będzie zbyt ciężki i
słodki. Ponieważ jednak bardzo lubię ajerkoniak postanowiłam spróbować. Okazało
się, że było warto. Tort wyszedł lekki a masa z bitej śmietany i serka mascarpone (z duuużym dodatkiem ajerkoniaku) bardzo puszysta.
Kompozycja niezbyt słodka i bardzo aromatyczna. Polecam (ale dla dorosłych J).
Składniki
na biszkopt:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 1 łyżka wody
- 100 g maki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na krem ajerkoniakowy:
- 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 50 g cukru
- 200 ml ajerkoniaku
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki 30 %
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki brandy + 2/3 szklanki wody
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka cukru cukru pudru
- 1 śmietanfix
- 100 ml ajerkoniaku
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g ciasteczek amaretti
- orzechy laskowe w czekoladzie
Wykonanie:
Jajka
ubijać z cukrem i łyżką wody przez ok. 5 minut. Obie mąki przesiać i wymieszać
z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać małymi porcjami
do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24
cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 170°C
przez ok. 40 minut. Po ostygnięciu
przekroić ciasto poziomo na pół.
Serek
mascarpone utrzeć z cukrem i ajerkoniakiem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej
ilości ciepłej wody, przestudzić, dodać kilka łyżek kremu i wymieszać.
Następnie dodać rozmieszaną żelatynę do reszty kremu.
Gdy
krem z mascarpone zacznie lekko tężeć, połączyć go z ubitą śmietanką.
Uwaga:
jeśli serek będzie zbyt zimny, żelatyna nam się zważy.
Pierwszy
krążek biszkoptu ułożyć na paterze (można otoczyć go obręczą tortownicy, żeby
krem nie wypływał nam na boki) i nasączyć go ponczem (brandy + woda).
Rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem i
rozsmarować pozostały krem. Tort odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny
aby stężał.
Ubić
250 ml śmietanki z cukrem pudrem i śmietanfixem. Zdjąć obręcz z ciasta. Połową
ubitej śmietanki posmarować boki tortu. Z reszty zrobić duże rozetki. W środek
każdej z nich włożyć orzeszek
w czekoladzie. Środek posypać posiekanymi orzechami laskowymi i polać ajerkoniakiem. Boki obsypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
w czekoladzie. Środek posypać posiekanymi orzechami laskowymi i polać ajerkoniakiem. Boki obsypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Smacznego! E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz