czwartek, 26 stycznia 2012

Babka waniliowa


Do Wielkanocy jeszcze daleko ale chciałam już wypróbować moją nową silikonową formę do pieczenia babek. Przepis miał być łatwy a wykonanie szybkie. Niech będzie to takie preludium wielkanocnej baby. Klasyczna w smaku. Ślicznie żółciutka.

Składniki:
•    4 jajka
•    1 szklanka cukru (następnym razem dodam trochę mniej)
•    1 cukier waniliowy
•    200 g masła
•    2 budynie waniliowe
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    160 g mąki pszennej

Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać miękkie masło i zmiksować do połączenia składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślanej dodać ubite białka oraz mąkę z budyniem. Za pomocą łopatki delikatnie wszystko wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy.
Piec w temperaturze 170°C przez ok. 45 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego :) E.




 Przepis pochodzi ze strony http://slodkapasja.blox.pl/html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz