Oszukany tort robi się 50 minut i nie jest żadną filozofią. Nie ma co przejmować się tym, że śmietana wycieka i maliny nierówno są ułożone. Liczy się słodycz połączona z kwaśnymi i wyrazistymi malinami oraz cudownie rozpadająca się konstrukcja bezowa :)
Bezy są z przepisu Magdy Gessler (zamieniłam tylko cukier zwykły na cukier puder).
Składniki:
- 200 ml białek
- 300 g cukru pudru
- śmietana kremówka
- maliny
Przygotowanie:
Białka ubijmy dodając cukier puder na sztywną pianę. Z ubitej masy formułujemy dwa krążki o średnicy 25 cm. i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i suszymy przez 50 minut.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Kiedy blaty ostygną przekładamy je bitą śmietaną i malinami. Górę torcika również smarujemy bitą śmietaną i malinami.
Słodkie i pyszne!
P.S. Podczas pisania posta aż nabrałam ochoty na kawałek. Bardzo szybko uległam mężowi, który zaproponował: "najlepiej to bym go położył przed sobą i jadł łyżeczką".
A oto dowody:
A oto dowody:
Smacznego, A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz