„Z Nowym Rokiem, nowym krokiem”, „karnawał czas zacząć”, czy jak kto woli… Ja zaczynam Tygryskiem. Ciasto wprost idealne na karnawał. Bardzo widowiskowe.
Kruche ciasto z makiem i roladki biszkoptowe przełożone pyszną masą budyniową, a całość zalana galaretką owocową. Na stole prezentuje się idealnie. Nie jest trudne, może trochę czasochłonne ale czego się nie robi dla wyjątkowych gości …
Oryginalny przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Został on jednak trochę przeze mnie zmodyfikowany (m.in. zmieniłam proporcje mleka w masie budyniowej oraz wykorzystałam gotową masę makową do pierożków).
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki maki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 puszki gotowej masy makowej
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blaszkę, a z drugiej zrobić pierożki z makiem.
Wierzch przygotowanego wcześniej ciasta posmarować powidłami i ułożyć pierożki. Piec (środkowy poziom piekarnika) ok. 40 min w temp. 180°C (do lekkiego zarumienienia).
Składniki na roladę biszkoptową:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blaszkę, a z drugiej zrobić pierożki z makiem.
Wierzch przygotowanego wcześniej ciasta posmarować powidłami i ułożyć pierożki. Piec (środkowy poziom piekarnika) ok. 40 min w temp. 180°C (do lekkiego zarumienienia).
Składniki na roladę biszkoptową:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek marmolady owocowej (lub różanej)
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec ok. 15 min w temp. 180°C.
Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę (wierzchem do dołu), zwinąć w rulon i wystudzić. Rozwinąć, posmarować marmoladą i ponownie zwinąć.
Dodatki:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec ok. 15 min w temp. 180°C.
Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę (wierzchem do dołu), zwinąć w rulon i wystudzić. Rozwinąć, posmarować marmoladą i ponownie zwinąć.
Dodatki:
- 3 galaretki zielone
- kilka brzoskwiń z puszki (lub innych owoców)
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 kostka masła
- 2 łyżki cukru
Wykonanie masy budyniowej:
Odlać pół szklanki mleka do rozprowadzenia budyniu a resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany proszek budyniowy i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puszystą. Następnie dodawać po łyżce przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
Kruche ciasto z pierożkami z makiem – masa budyniowa – plastry rolady – pomiędzy nimi ułożyć pokrojone brzoskwinie – zalać tężejącą galaretką.
Moja uwaga: należy przestrzegać zasady, że ciasto zalewamy tężejącą galaretką. W przeciwnym wypadku cały płyn wsiąknie w roladki biszkoptowe.
Smacznego :) E.
Odlać pół szklanki mleka do rozprowadzenia budyniu a resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany proszek budyniowy i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puszystą. Następnie dodawać po łyżce przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
Kruche ciasto z pierożkami z makiem – masa budyniowa – plastry rolady – pomiędzy nimi ułożyć pokrojone brzoskwinie – zalać tężejącą galaretką.
Moja uwaga: należy przestrzegać zasady, że ciasto zalewamy tężejącą galaretką. W przeciwnym wypadku cały płyn wsiąknie w roladki biszkoptowe.
Smacznego :) E.
mniam:)
OdpowiedzUsuń