poniedziałek, 23 stycznia 2012

Wytrawna sałatka winogronowa

Słodkie winogrona i czosnek – połączenie wydawałoby się absurdalne. Też tak pomyślałam kiedy znajoma dała mi ten przepis. Podziękowałam, schowałam do szuflady i zapomniałam. Kiedy przy okazji porządków przepis wpadł mi w ręce, ciekawość zwyciężyła i postanowiłam go wypróbować. Tak dla siebie, żeby sprawdzić co z tego wyjdzie. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sałatka okazała się rewelacyjna. Minimum składników i przypraw. Teraz pojawia się na każdej domowej imprezie i jeszcze nam się nie znudziła …


Składniki:

•    kilogram ciemnych winogron
•    35 dag żółtego sera (najlepiej goudy)
•    3 duże ząbki czosnku
•    3 łyżki majonezu

Wykonanie:

Umyte winogrona przekroić na połówki i wypestkować. Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z winogronami. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do winogron. Całość wymieszać z majonezem. I … tyle.

Smacznego :)  E.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz