sobota, 21 stycznia 2012

Makaron penne z kurczakiem i fasolką szparagową

Kiedy mamy ochotę na coś zdrowego, pożywnego a do tego jeszcze lekkiego to idealnym pomysłem będzie przygotowanie tego dania. Jest bardzo smaczne, całkiem szybkie a kolory cieszą oko już podczas łączenia składników.
Nie ma w nim ciężkiej śmietany czy też tłustego mięsa. Reasumując: wspaniały pomysł na obiad!

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • niewielka ilość oliwy
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 150 g makaronu penne
  • curry, oregano, bazylia
  • 1/2 kostki warzywnej
Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego talerza. Dodajemy oliwę i curry. Następnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię i wrzucamy fasolkę. Po kilku minutach dodajemy kurczaka w przyprawach i podsmażamy przez chwilę. Zalewamy wszystko 200 ml wody rozmieszanej z koncentratem pomidorowym, ziołami i kostką bulionową. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy. 
Tak przygotowanym sosem polewamy uprzednio ugotowany makaron.  
Smacznego, A.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz