Nie ma nic lepszego jak proste danie z makaronem i pomidorami. Wszystko za sprawą aromatycznego czosnku, garści świeżej bazylii, pomidorków koktajlowych i świeżo mielonego pieprzu.
Czy jest ktoś, kto się nie skusi?
Składniki na dwie porcje:
250 g świeżych pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
200 g makaronu lasagne
50 g parmezanu
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Obierz i pokrój czosnek. Zerwij z łodyżek listki bazylii. Łodyżki drobno posiekaj. Zetrzyj parmezan.
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku z dodatkiem oliwy. Postaw dużą patelnię na średni ogniu, wlej trochę oliwy i wrzuć czosnek. Kiedy czosnek zacznie brązowieć dodaj pomidorki koktajlowe. Całość dobrze wymieszaj i wsyp łodyżki bazylii wraz z połową listków. Wlej ocet balsamiczny i dopraw solą i pierzem.
Płaty makaronu lasagne wrzuć na gorącą wodę i gotuj 3 minuty. Odcedź makaron, zostaw troszkę ugotowanej wody i pokrój każdy płat makaronu na 3 długie paski.
Makaron wrzuć na patelnię do reszty składników, dodaj pozostawioną wodę, parmezan i wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem według uznania.
Nałóż makaron na talerze i udekoruj pozostałymi listkami bazylii.
Na deser polecam prosty koktajl malinowy (jak szaleć to szaleć!)
Składniki:
1 banan
szklanka mrożonych malin (mogą być inne owoce)
2 łyżki jogurtu greckiego
szklanka mleka
Przygotowanie:
Obierz banana, pokrój i wrzuć do miksera. Dodaj maliny, jogurt i mleko. Wszystko razem wymieszaj.
Dodaj cukru jeżeli uznasz to za koniecznie.
Smacznego, A.
Smacznego, A.
Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować" (wprowadziłam małe modyfikacje)
Życzę powodzenia i trzymajcie tak dalej:)
OdpowiedzUsuń