Uwielbiam serniki więc piekę je często. Ten jest bez spodu, puchaty i wilgotny. Waniliowo – kakaowy z delikatną nutą kawy. Został zjedzony w trybie ekspresowym. Nawet nie zdążyłam sfotografować go w całości …
Przepis pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego. Zmniejszyłam jednak ilość cukru.
Składniki:
• 70 dag białego sera trzykrotnie mielonego
• 3 jajka
• 15 dag cukru
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• laska wanilii (użyłam olejku waniliowego)
• szczypta soli
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• łyżka cukru
• masło do wysmarowania tortownicy (małej, ok. 18 cm)
Wykonanie:
Ser zmiksować z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i solą. Kakao i kawę wymieszać z łyżką cukru
i kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodać niepełną szklankę masy serowej i zmiksować. 3/4 białej masy serowej wlać do wysmarowanej formy. Na to wyłożyć masę ciemną, a na środek tej warstwy resztę białej masy. W środek wsunąć nóż i spiralnie nim zakręcić, by utworzyć dwukolorowy wzór.
Sernik piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Autor zaleca pieczenie w kąpieli wodnej. Ja wstawiam sernik na środkowy poziom piekarnika, a na najniższym poziomie ustawiam naczynie wypełnione wodą. Ciasto piekę przykryte papierem. Wtedy ładnie się ścina ale wierzch pozostaje jasny.
Smacznego :) E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz