czwartek, 19 stycznia 2012

Sernik falisty

Uwielbiam serniki więc piekę je często. Ten jest bez spodu, puchaty i wilgotny. Waniliowo – kakaowy z delikatną nutą kawy. Został zjedzony w trybie ekspresowym. Nawet nie zdążyłam sfotografować go w całości …
Przepis pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego. Zmniejszyłam jednak ilość cukru.


Składniki:
•    70 dag białego sera trzykrotnie mielonego
•    3 jajka
•    15 dag cukru
•    2 łyżeczki soku z cytryny
•    laska wanilii (użyłam olejku waniliowego)
•    szczypta soli
•    2 łyżki kakao
•    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
•    łyżka cukru
•    masło do wysmarowania tortownicy (małej, ok. 18 cm)

Wykonanie:
Ser zmiksować z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i solą. Kakao i kawę wymieszać z łyżką cukru
i kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodać niepełną szklankę masy serowej i zmiksować. 3/4 białej masy serowej wlać do wysmarowanej formy. Na to wyłożyć masę ciemną, a na środek tej warstwy resztę białej masy. W środek wsunąć nóż i spiralnie nim zakręcić, by utworzyć dwukolorowy wzór.
Sernik piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Autor zaleca pieczenie w kąpieli wodnej. Ja wstawiam sernik na środkowy poziom piekarnika, a na najniższym poziomie ustawiam naczynie wypełnione wodą. Ciasto piekę przykryte papierem. Wtedy ładnie się ścina ale wierzch pozostaje jasny.

Smacznego :) E.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz